Niedziela 10 sierpnia była pełna ekologii i smaków. Wspólnie z szefem kuchni Ad Gustum Kamilem Klekowskim przygotowaliśmy sałatkę owocową i lody borówkowe z azotem. Tego popołudnia wyznawaliśmy zasadę (do czego zachęcamy na co dzień): ZERO WASTE w KUCHNI! Z obierków po owocach i kaszanki z naszej lokalnej masarni w Jamach powstał gorzowski kawior, mniam. Były też – palce lizać – pasty twarogowe, sery i oczywiście masło extra z Olesno. Wszystkie produkty z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie, a przygotowane przez nasze niezawodne panie z urzędu.
----------------------------------------------------------------------
Wiele więcej to:

warsztaty rękodzielnicze przygotowane przez osoby z niepełnosprawnościami. Wasze stoisko przygotowane prze Stowarzyszenie "Razem możemy więcej", a finansowane przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Opolu było strzałem w 10! Brawo dla Was – jesteście MISTRZAMI!

stoiska dwóch nadleśnictw: w Oleśnie i Kluczborku pokazujące co w lesie piszczy, dziękujemy za Waszą obecność i wiedzę, którą się z nami podzieliście,
2rowery.pl z darmowymi przejażdżkami po parku i fachową wiedzą w zakresie rowerów i osprzętu do nich,

konie z Hodowli Jemen w Jastrzygowicach, które od razu dały się polubić wszystkim milusińskim,

stoisko Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Gorzowie Śląskim z tym co dzieci uwielbiają i dozwolone tylko w czasie pikników - popcornem i watą, a dla dorosłych kawą,

stoisko Fresco Damiana Krzymińskiego z zimnymi napojami,

warsztaty pszczelarskie poprowadzone przez Pasiekę Zarodową w Maciejowie, w czasie których można było poznać tajemnice pszczelarstwa i zrozumieć owady, a przy okazji zrobić samodzielnie świeczkę z naturalnego wosku pszczelego,

gra terenowa poprowadzona przez Planetę Zabawy i ucząca jak prawidłowo segregować odpady. Już teraz każdy wie, który kosz służy do czego.

wenecka karuzela, wodna kula, basen z kulkami, ciuchcia, dmuchaniec i piana party